- Přechodná tvrdost vody
Přechodnou tvrdost vody způsobuje rozpuštění hydrogenuhličatanu vápenatého nebo
hořečnatého. Odstranit se dá převařením vody, kdy se nerozpustný uhličitan usadí na stěnách, stejně jako ve varné konvici.
Ca(HCO3)2 -> CaCO3 + H2O + CO2
Mg(HCO3)2 ->MgCO3 + H2O + CO2
- Trvalá tvrdost
Trvalá tvrdost vody je způsobena přítomností
vápenatých solí a hořečnatých solí (síranů a chloridů). Odstranit se dá destilací nebo změkčením – iontovou výměnou nebo
použitím změkčovadel.
Pitná
voda | mmol/l | °dH | °angl | °am | °F | mg/l | mval/l |
Velmi tvrdá | >3,76 | >21,09 | >26,40 | >21,92 | >37,64 | >376,34 | >7,52 |
Tvrdá | 2,51 –
3,75 | 14,08 – 21,08 | 17,62 – 29,39 | 14,62 –
21,91 | 25,13 – 37,63 | 251,23 - 376,33 | 5,02 –
7,51 |
Středně tvrdá | 1,26 –
2,50 | 7,07 – 14,07 | 8,85 – 17,61 | 7,35 –
14,61 | 12,61 – 25,12 | 126,11 – 251,22 | 2,52 –
5,01 |
Měkká | 0,70 – 1,25 |
3.93 – 7,06 | 4,91 – 8,84 | 4,08 – 7,34 | 7,01 – 12,60 | 70,06 – 126,10 | 1,40 – 2,51 |
Velmi
měkká | <0,70 | <3,92 | <4,90 | <4,07 | <7,00 | <70,05 | <1,39 |