Tvrdá voda
- snižuje rozpustnost mýdla a pracích prášků, tím zvyšuje jejich spotřebu
- snižuje životnost spotřebičů a potrubí tvorbou vodního kamene
- může zhoršovat senzorické vlastnosti vody (např.povlak na hladině vody)
- může podle některých údajů zvyšovat dobu vaření zeleniny a masa
- způsobuje vysušování pokožky
Měkká voda
- bývá agresivní a způsobuje korozi kovového potrubí
- může být chuťově nepříjemná (mýdlová chuť)
- až mírně tvrdá voda je vhodná pro vaření i praní
- až s 0 tvrdostí je vhodná pro napouštění bazénů a pro využití v průmyslovém odvětví
Zdravotní hledisko
- Z hlediska zdravotního vápník představující hlavní složku tvrdosti vody je pro organismus prospěšný. Napomáhá ke zdravému růstu a zabraňuje odvápnění organismu.
- Zdraví prospěšný je i v určitém množství také množství. Vápník a hořčík jsou potřebné k prevenci úmrtí na srdečně-cévní onemocnění a i jako prevence dalších chorob.
- Dle Vyhlášky č.252/2004Sb., pro pitnou vodu je stanovená doporučená hodnota tvrdosti pitné vody (sumy vápníku a hořčíku) 2 – 3,5 mmol/l