Vlastnosti vody

 

Tvrdá voda
  • snižuje rozpustnost mýdla a pracích prášků, tím zvyšuje jejich spotřebu
  • snižuje životnost spotřebičů a potrubí tvorbou vodního kamene
  • může zhoršovat senzorické vlastnosti vody (např.povlak na hladině vody)
  • může podle některých údajů zvyšovat dobu vaření zeleniny a masa
  • způsobuje vysušování pokožky
Měkká voda
  • bývá agresivní a způsobuje korozi kovového potrubí
  • může být chuťově nepříjemná (mýdlová chuť)
  • až mírně tvrdá voda je vhodná pro vaření i praní
  • až s 0 tvrdostí je vhodná pro napouštění bazénů a pro využití v průmyslovém odvětví
Zdravotní hledisko
  • Z hlediska zdravotního vápník představující hlavní složku tvrdosti vody je pro organismus prospěšný. Napomáhá ke zdravému růstu a zabraňuje odvápnění organismu.
  • Zdraví prospěšný je i v určitém množství také množství.  Vápník a hořčík jsou potřebné k prevenci úmrtí na srdečně-cévní onemocnění a i jako prevence dalších chorob.
  • Dle Vyhlášky č.252/2004Sb., pro pitnou vodu je stanovená doporučená hodnota tvrdosti pitné vody (sumy vápníku a hořčíku) 2 – 3,5 mmol/l